Mgr Elżbieta Sikora z Instytutu Warzywnictwa w Skierniewicach stwierdza: „Gleba na jesieni powinna być przekopana. Zwykle kopie się na głębokość szpadla w ten sposób, by odcinane skiby układały się pionowo, nie naruszone, w tzw. ostrej skibie, co powoduje lepsze nagromadzenie się wody w okresie zimy. Brył się nie rozbija i nie wyrównuje powierzchni. Sprzyja to lepszemu oddziaływaniu mrozu na glebę. Niska temperatura rozkrusza glebę i przyczynia się do powstawania struktury gruzełkowatej. Przy tym, jeśli w glebie znajdują się larwy szkodników, czy inne ich formy przetrwalnikowe, są one wyrzucane przy kopaniu na powierzchnię i giną. Podczas kopania jest też okazja do wybierania całych rozłogów perzu i innych chwastów wieloletnich”. Naszym skromnym zdaniem takie kopanie potrzebne jest na glebach ciężkich i zwięzłych. (vide poprzednia kartka).
|